POZDRAVLJENI na spletnih straneh GLOBALNIH INVESTICIJ


Dnevnik

24ur

Sta

Delo

MMC

Finance

Portal Računovodja

Večer

STA

STA

STA


15/12/2017 12:30 AM
Na sodišču predobravnavni narok za Pavčka in soobtožene

foto

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je danes sklican predobravnavni narok za nekdanjega predsednika uprave krovne družbe Skupina Viator & Vektor Zdenka Pavčka in soobtožene. Obtoženi so kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri opravljanju gospodarske dejavnosti, in sicer zaradi predstečajnega prenosa podjetja.


14/12/2017 10:42 PM
Newyorške borze v rdečem

Newyorške borze so današnje trgovanje po sredi, ko je indeks Dow Jones trgovanje končal na rekordni ravni, kljub optimizmu vlagateljev ob začetku dneva sklenile v rdečih številkah. Borzni analitiki ocenjujejo, da so bili vlagatelji zadržani tudi zaradi nasprotovanja kongresa načrtovanemu znižanju davkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


14/12/2017 07:39 PM
Za stanovanjsko gradnjo bi potrebovali nek stalen vir prihodkov

Stanovanjske gradnje za neprofitne najeme bi bilo v Sloveniji bistveno več, če bi imeli občinski stanovanjski skladi zagotovljen nek stalen vir prihodkov. Zanj si bodo v prihodnje tudi prizadevali, denar naj bi zagotovila država, je bilo slišati na današnji seji Združenja stanovanjskih skladov v Novi Gorici.


14/12/2017 06:37 PM
V Grčiji splošna stavka zaradi varčevanja in delovne reforme

Današnja splošna stavka je ohromila storitveni sektor v Grčiji. Ohromljen je bil javni promet, vlaki in ladje niso vozili, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Težave so bile tudi v domačem letalskem prometu ter okrnjeno delo v javnih bolnišnicah in šolah. Na tisoče Grkov je izrazilo nasprotovanje varčevalnim ukrepom in reformi trga dela.


14/12/2017 06:18 PM
Slovenski glasbeni startup od septembra potrojil število zaposlenih

foto

Ljubljanska startup ekipa Viberate, ki želi spremeniti glasbeno industrijo ter postati tržnica za glasbenike, je v treh mesecih potrojila število zaposlenih. Danes je v ekipi 50 ljudi, do konca prihodnjega pa naj bi število naraslo na 80. Trenutno gradijo predvsem na skupnosti, platforma, ki jo razvijajo, pa bo zaživela v drugi polovici leta 2018.


14/12/2017 06:07 PM
Evropske borze navzdol; cenejša nafta, šibkejši evro

foto

Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma znižali. Po zvišanju ameriških obrestnih mer je med vlagatelji zaznati negotovost glede gibanja inflacije v ZDA in njenega vpliva na hitrost zviševanja obresti v letu 2018. Nafta se je tako kot v sredo tudi danes pocenila, tečaj evra pa se je znižal.


14/12/2017 06:02 PM
Prodaja na drobno v ZDA novembra navzgor

foto

Ameriški potrošniki so silovito začeli letošnjo praznično nakupovalno sezono. Prodaja na drobno se je namreč novembra v primerjavi z oktobrom zvišala za 0,8 odstotka, potem ko je bila oktobrska rast 0,5-odstotna. Potrošniška poraba je glavni motor ameriške ekonomije, ki se ji dobra rast obeta tudi v zadnjem četrtletju letos.


14/12/2017 05:39 PM
Srbija preložila začetek izplačil starih deviznih vlog

foto

Srbski parlament je danes potrdil spremembe zakona o javnem dolgu, ki je preložil začetek izplačila neizplačanih deviznih vlog državljanom nekdanje Jugoslavije na 31. avgust 2019. Doslej je bil predviden začetek izplačil 31. avgusta 2018.


14/12/2017 05:01 PM
DZ sprejel nov zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin

foto

DZ je danes s 36 glasovi za in 16 proti sprejel nov zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki naj bi odpravil pomanjkljivosti v veljavnem zakonu glede opredelitve sistema vrednotenja v zakonu in pravne varnosti lastnikov nepremičnin, na katere je opozorilo ustavno sodišče. V SDS so ob tem že napovedali novo pobudo za presojo ustavnosti.


14/12/2017 04:33 PM
V Krškem končali prenovo starega savskega mosta in sprostili promet

V Krškem so danes popoldne sprostili avtomobilski promet po tamkajšnjem starem savskem mostu in navezovalnem nadvozu. Prenovitvena dela s spremembo tamkajšnjih navezovalnih križišč v krožišča, ki so potekala od srede septembra, so končali dva tedna predčasno. Most in nadvoz bodo preplastili prihodnje leto, so sporočili s krške občine.


14/12/2017 04:28 PM
Cerar: Prihodnji teden uradna vloga za spremembo zaveze glede privatizacije NLB

foto

Slovenija bo prihodnji teden vložila uradno vlogo za spremembo zaveze glede privatizacije NLB. Šlo bo zlasti za predlog odloga postopka prodaje, ki naj bi se začel konec leta 2018 in končal v letu 2019, je povedal premier Miro Cerar ob prihodu na vrh EU v Bruslju.


14/12/2017 04:28 PM
Poročilo: EU zgled za zmanjšanje neenakosti v svetu

foto

Politike po zgledu Evropske unije so najboljši recept za zmanjšanje neenakosti in revščine v svetu, ugotavlja skupina ekonomistov, ki hkrati svari pred katastrofo, če se bo neverjetna koncentracija svetovnega bogastva nadaljevala.


14/12/2017 04:25 PM
Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB z dne 14. decembra 2017.


14/12/2017 04:15 PM
Newyorške borze začele optimistično

foto

Trgovalni dan na newyorških borzah se je začel optimistično. Indeks Dow Jones je sredino trgovanje končal na rekordni ravni, danes pa se uvodoma povzpel še višje. Nič slabše ne kaže preostalima vodilnima indeksoma.


14/12/2017 04:06 PM
Delta v nakup stotih Airbusovih letal

foto

Ameriška letalska družba Delta Air Lines je sporočila, da je naročila sto Airbusovih letal, možnost pa jih ima kupiti še dodatnih sto. Vrednost posla je ocenjena na 12,7 milijarde dolarjev (10,6 milijarde evrov). Odločitev po ocenah strokovnjakov predstavlja hud udarec za Boeing, ki mu je posel spodletel kljub dejstvu, da je ameriška družba.


14/12/2017 03:53 PM
DZ za novega nadzornika SDH imenoval Vipotnika

foto

DZ je danes s 36 glasovi za in 24 proti za novega nadzornika Slovenskega državnega holdinga (SDH) imenoval Janeza Vipotnika. Na to mesto ga je predlagala ministrica za finance Mateja Vraničar Erman. V nadzornem svetu bo nasledil Barbaro Smolnikar, ki je odšla v upravo Zavarovalnice Triglav.


14/12/2017 03:38 PM
Svet ECB ohranja denarno politiko nespremenjeno

foto

Svet ECB na zadnji seji letos skladno s pričakovanji ni sprejel odmevnejših odločitev. Ključna obrestna mera ostaja nespremenjena pri nič odstotkih, sprememb ni niti pri programu odkupovanja obveznic. Predsednik ECB Mario Draghi je podal spodbudno sliko gospodarskih razmer, a šibka inflacija po njegovem še vedno terja ekspanzivno denarno politiko.


14/12/2017 03:35 PM
Disney bo za del premoženja 21st Century Fox odštel 52,4 milijarde dolarjev

Družba Walt Disney je napovedala 52,4 milijarde dolarjev vreden nakup dela premoženja globalnega medijskega konglomerata 21st Century Fox. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, si bo Disney z nakupom utrdil položaj na trgu producentskih in zabavnih vsebin, kjer se sooča z vse večjo konkurenco.


14/12/2017 03:32 PM
Ljubljanska borza: Prva kotacija odeta v zeleno

foto

Trgovalni dan na Ljubljanski borzi se je iztekel v znamenju rasti. V zeleno območje so se podale prav vse delnice v prvi kotaciji, izjema so bile Gorenjeve in Mercatorjeve, ki se niso premaknile z izhodišča. SBI TOP je pridobil 1,26 odstotka.


14/12/2017 03:30 PM
Predlog zakona za vložitev tožb zaradi izbrisov v bankah pred matični odbor

DZ je danes odločil, da je predlog zakona za vložitev tožb zaradi izbrisov v bankah, s katerim bi se popravilo neustavnost podlage za izbrise v bankah v delu, ki ni omogočal učinkovitega sodnega varstva, primeren za nadaljnjo obravnavo. Vendar ga bo treba po mnenju večine na matičnem odboru precej dopolniti oz. spremeniti.


14/12/2017 03:26 PM
Vnovičen poskus za znižanje DDV neuspešen

foto

Po več poskusih, da bi se stopnji DDV vrnili na predkrizno raven, je danes parlamentarno pot sklenil tudi predlog SDS za njegovo znižanje in za uvedbo dodatne nižje stopnje. Koalicija je ocenila, da bi s tem zavrli cilje javnofinančne konsolidacije, v več strankah je bilo slišati dvom, da bi se nižji DDV odrazil v nižjih cenah.


14/12/2017 03:25 PM
Na srečanju nadzornikov o pomenu soupravljanja zaposlenih

foto

Združenje nadzornikov Slovenije je letošnje srečanje certificiranih nadzornikov, ki ga vsako leto v decembru združi z novoletnim sprejemom za partnerje in pokrovitelje, posvetilo korporativnem upravljanju in soupravljanju zaposlenih. Predstavili so tudi izsledke ankete o dodani vrednosti soupravljanja zaposlenih.


14/12/2017 03:22 PM
BTC letos z rastjo prihodkov in dobička

foto

Družba BTC bo letošnje leto zaključila s 5,7 milijona evrov dobička, potem ko se je ta lani ustavil pri 5,5 milijona evrov. Prihodki so se na letni ravni povečali za pet odstotkov na 66 milijonov evrov, kaže ocena poslovanja, ki so jo na seji potrdili nadzorniki. Za novega predsednika nadzornega sveta so imenovali Andreja Korinška.


14/12/2017 03:10 PM
DZ prižgal rdečo luč zakonski rešitvi za prihod Uberja

foto

DZ je danes sklenil, da predlog novele zakona o prevozih v cestnem prometu, ki so ga z željo odpreti vrata delitveni ekonomiji na področju prevozov, Uberju, pripravili v poslanski skupini SDS, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Večina poslanskih skupin se je namreč strinjala, da Uber predstavlja nelojalno konkurenco.


14/12/2017 03:02 PM
ECB zvišala napovedi rasti v območju evra

foto

Evropska centralna banka (ECB) je skladno s pričakovanji danes zvišala napovedi gospodarske rasti v evrskem območju. Za letos je napoved krepitve bruto domačega proizvoda (BDP) glede na septembrsko napoved dvignila za 0,2 odstotne točke na 2,4 odstotka, za prihodnje leto pa za 0,5 odstotne točke na 2,3 odstotka.


14/12/2017 02:33 PM
Popravilo pretočnega polja na Mariborskem otoku bo terjalo vsaj leto dni

Sanacija sredine poškodbe na zgornji zapornici pretočnega polja številka 4 v hidroelektrarni Mariborski otok, ki stoji tik pred Mariborom, bo tehnično zahtevno popravilo. Kot so za STA pojasnili v Dravskih elektrarnah Maribor (DEM), bo sanacija trajala dobro leto dni, škode in stroškov pa v tem trenutku še ne morejo natančno opredeliti.


14/12/2017 02:17 PM
Izraelska Teva bo za četrtino oklestila število zaposlenih

Največji svetovni proizvajalec generičnih zdravil, izraelsko farmacevtsko podjetje Teva, je napovedal, da bo v dveh letih za četrtino oklestil delovno silo. To pomeni, da bo brez dela ostalo okoli 14.000 ljudi. V podjetju ocenjujejo, da gre za nujen ukrep za stabilizacijo družbe, ki si je nakopala 35 milijard dolarjev dolga.


14/12/2017 02:14 PM
Levica za kavcijo za plastenke in pločevinke

foto

Poslanska skupina Levica je na vlado naslovila pobudo, s katero predlaga uvedbo kavcij za plastenke, pločevinke in vse vrste steklenic. Tako bi se ob vsakem nakupu pijače v plastenki, pločevinki in steklenici plačal določen znesek, ki bi bil kupcu povrnjen ob vrnitvi prazne embalaže v trgovino, so sporočili iz Levice.


14/12/2017 02:11 PM
Slovenski državni gozdovi pospešeno v sanacijo po vetrolomu

foto

Državno gozdarsko podjetje Slovenski državni gozdovi bo pospešeno začelo sečnjo dreves, poškodovanih v obsežnem vetrolomu ta teden, je po današnjem srečanju z vodstvom podjetja za STA povedal kmetijski minister Dejan Židan. Cilj je, da se vsa poškodovana drevesa iz državnih gozdov pospravijo do maja.


14/12/2017 02:07 PM
Logar izpostavil težave pri pridobivanju dokumentov za delo preiskovalne komisije

foto

Predsednik preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu Anže Logar je danes znova opozoril na težave pri pridobivanju dokumentov za delo preiskovalne komisije. Posebne težave ima predvsem z banko NLB, zato se je komisija obrnila na Okrožno sodišče v Ljubljani, kjer prav tako niso bili uspešni, je pojasnil.


14/12/2017 02:01 PM
V Niki bi se lahko vrnil ustanovitelj Lauda

Nekdanji sloviti avstrijski voznik Formule 1 Niki Lauda se zanima za ponovni lastniški vstop v letalskega prevoznika Niki, ki ga je ustanovil leta 2003 in iz njega izstopil leta 2011. "Čim hitreje skušam dobiti termin pri stečajnem upravitelju, da bi spregovorila o nadaljnjih korakih," je povedal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.


14/12/2017 01:56 PM
Gašperšič bi vodiško obvoznico začel graditi prihodnje leto

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je ob ogledu obnovljene državne ceste skozi Vodice dejal, da gre za izboljšanje kritičnega stanja po njegovih besedah zelo obremenjene ceste. Minister je poudaril, da je nujna izgradnja obvoznice, cilj pa je, da bi jo začeli graditi prihodnje leto.


14/12/2017 01:49 PM
V Heliosu dosegli dogovor o višini božičnice

foto

V Heliosu, kjer je v sredo zaradi nezadovoljstva nad božičnico prišlo do spontane stavke, so danes dosegli dogovor. Po njem bodo zaposleni dobili izplačilo poslovne uspešnosti oz. božičnico, ki bo sestavljena iz fiksnega dela v višini 300 oz. 500 evrov in variabilnega dela v višini 1,5 odstotka letne plače zaposlenega.


14/12/2017 01:40 PM
Elektroindustrija nad pomanjkanje kadrov tudi s kompetenčnim centrom

S pomanjkanjem kadrov se vedno bolj sooča tudi elektroindustrija. O tem so na današnjem srečanju razpravljali člani Zbornice elektronske in elektroindustrije, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Kot so pojasnili na novinarski konferenci po srečanju, so se problematike med drugim lotili s kompetenčnim centrom, ki že kaže uspeh.


14/12/2017 01:37 PM
Združenje Agrokorjevih dobaviteljev bo vodil prvi mož Podravke

foto

Koordinacija proizvajalcev in dobaviteljev hrvaškega koncerna Agrokor je danes na sedežu družbe Kraš izpeljala ustanovno skupščino združenja dobaviteljev, s katerim želijo čim bolje zavarovati skupne interese. Združenje bo vodil predsednik uprave Podravke Marin Pucar.


14/12/2017 01:32 PM
Steklarna Hrastnik letos z rastjo prihodkov in dobička

foto

Steklarna Hrastnik bo leto 2017 sklenila z 58,2 milijona evrov prihodkov, kar je 6,8 odstotka več kot leto prej, dobiček pred davki pa bo porasel za 14,5 odstotka na 7,9 milijona evrov. Kot je povedal generalni direktor steklarne Peter Čas, v letu 2018 načrtujejo petodstotno rast prihodkov in 10-odstotno rast dobička.


14/12/2017 12:56 PM
Pipistrel z novim certifikatom v Veliki Britaniji

Britanska Agencija za civilno letalstvo (CAA) je proizvajalcu ultralahkih letal Pipistrel iz Ajdovščine podelil nov certifikat, in sicer za izpolnjevanje najvišjih standardov za oblikovanje in proizvodnjo t.i. mikro lahkih letal, so danes sporočili z zunanjega ministrstva.


14/12/2017 11:57 AM
Na Ljubljanski borzi najbolj zanimive delnice Krke

foto

Trgovalni dan na Ljubljanski borzi poteka precej zaspano, še najbolj izstopa interes za delnice Krke. Promet z delnicami novomeškega farmacevta se namreč pred poldnevom približuje meji 200.000 evrov. Indeks SBI TOP malenkost pridobiva.


14/12/2017 11:39 AM
Rusija in Egipt v vnovično vzpostavitev direktnih letalskih povezav

Rusija in Egipt bosta po pričakovanjih v petek podpisali sporazum, s katerim bosta državi po besedah ruskega ministra za promet Maksima Sokolova vnovič vzpostavili direktno letalsko povezavo. Rusija je lete v Egipt prepovedala oktobra 2015, ko je v strmoglavljenju ruskega letala na polotoku Sinaj umrlo 224 ljudi.


14/12/2017 11:26 AM
V minulem tržnem letu Slovenec v povprečju popil 39 litrov vina

foto

Prebivalec Slovenije je v tržnem letu 2016-2017 v povprečju popil 39 litrov vina, kar je štiri litre manj kot leto poprej. Približno 24,5 litra od tega je bilo belih vin. V Sloveniji so v tem tržnem letu proizvedli okoli 660.000 hektolitrov vina, kar je približno 163.000 hektolitrov manj kot leto pred tem, kažejo podatki statističnega urada.


14/12/2017 10:59 AM
Decembra pospešena gospodarska dejavnost v območju evra

foto

Gospodarska dejavnost v območju evra se je decembra okrepila, kaže danes objavljena ocena analitske hiše IHS Markit. Kazalnik nabavnih menedžerjev (PMI) se je zvišal z novembrskih 57,5 točke na 58 točk. Dinamika ustvarjanja novih delovnih mest je najhitrejša v 17 letih, močne rezultate pa beležita predvsem Francija in Nemčija.


14/12/2017 10:56 AM
Barbara Domicelj nova generalna direktorica Microsofta Slovenija

foto

Barbara Domicelj bo s 1. januarjem nastopila funkcijo generalne direktorice Microsofta Slovenija. Domiceljeva je od septembra letos vršilka dolžnosti generalne direktorice. V Microsoftu so imenovali tudi novega vodjo regije Adriatic, to bo postal Hristo Manov, so danes sporočili iz družbe.


14/12/2017 10:50 AM
Počivalšek sklenil udeležbo na konferenci WTO v Buenos Airesu

foto

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je sklenil obisk v Buenos Airesu, kjer se je v sredo končala ministrska konferenca Svetovne trgovinske organizacije (WTO). Po navedbah ministrstva je bil obisk uspešen. Konferenco so po navedbah nemške tiskovne agencije dpa sicer mnogi označili za zamujeno priložnost, saj ni prinesla konkretnih zaključkov.


14/12/2017 10:27 AM
Italija zaradi eksplozije brez 57 milijonov kubičnih metrov plina

foto

Zaradi eksplozije v avstrijskem Baumgartnu je Italija ostala brez 57 milijonov kubičnih metrov ruskega plina, je danes dejal prvi mož italijanskega energetskega koncerna Eni Claudio Descalzi. "To je veliko," je opozoril in dodal, da je šlo za "neobičajno nesrečo".


14/12/2017 10:21 AM
Prodaja avtomobilov v EU novembra za 5,9 odstotka navzgor

foto

Število novih avtomobilov, prodanih v EU, je novembra na letni ravni naraslo za 5,9 odstotka, je sporočilo Evropsko združenje avtomobilskih proizvajalcev (Acea). Vendar pa je na podatke vplivalo dejstvo, da je bil letošnjega novembra en delovni dan več kot novembra lani, so dodali po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.


14/12/2017 10:13 AM
Ilirika prevzela beograjsko družbo Wise Broker

foto

Borznoposredniška družba Ilirika je te dni prevzela dejavnost in vse zaposlene beograjske družbe Wise Broker, ene največjih borznih hiš v Srbiji, so danes sporočili iz Ilirike.


14/12/2017 10:04 AM
Nigrad še vedno brez direktorja s polnimi pooblastili

foto

Mariborski Nigrad, ki je v večinski lasti mestne občine, kljub prvotnim napovedim predsednika nadzornega sveta Matjaža Mihelaka, da bodo novega direktorja županu v imenovanje predlagali do konca novembra, še vedno nima vodstva s polnimi pooblastili. Za zdaj ni jasno, ali bodo s predlogom za novega direktorja čakali do februarske skupščine.


14/12/2017 09:56 AM
Evropske borze začele s padci

foto

Trgovalni dan na evropskih borzah se je začel s padci osrednjih indeksov. Potem ko je ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) v sredo zvišala ključno obrestno mero, vlagatelji danes pričakujejo še zasedanje britanske in evropske centralne banke.


14/12/2017 09:26 AM
Zima upočasnila rast kitajske industrijske proizvodnje

foto

Proizvodnja kitajske industrije je novembra znova zabeležila počasnejšo rast, k čemur so prispevali ukrepi za čistejši zrak v zimskem vremenu. Na letni ravni je bila rast 6,1-odstotna, kažejo podatki kitajskega državnega statističnega urada. To pomeni 0,1 odstotne točke nižjo rast kot oktobra, povzema francoska tiskovna agencija AFP.


14/12/2017 09:09 AM
Nadzorni svet SDH objavil razpis za člana uprave

foto

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) je danes objavil mednarodni razpis za člana uprave, ki se bo pridružil predsednici Lidii Glavina in članici Nadi Drobne Popovič. Kandidati se lahko prijavijo do 8. januarja.


14/12/2017 08:56 AM
Cene nafte še navzgor

foto

Nafta se je v današnjem azijskem elektronskem trgovanju še nekoliko podražila. Trgovci so zadovoljni ob novici, da so se zaloge surove nafte v ZDA v zadnjem tednu znižale, kar vpliva na dvig cen, poročajo tuje tiskovne agencije.


14/12/2017 08:55 AM
Štravs Podlogarjeva: Za Lipico najbolj pregleden način upravljanja

foto

V predlogu zakona o Kobilarni Lipica je vlada izbrala "najbolj čist in transparenten način" upravljanja, je zagotovila državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar. "Kobilarna Lipica je bila, je in bo v državni lasti," pa je odgovorila na pomisleke o domnevni želji po privatizaciji lipiškega premoženja.


14/12/2017 08:50 AM
Niki od danes ne leti več

foto

Avstrijski letalski prevoznik Niki je z današnjim dnem ustavil vse polete, uprava družbe pa je že vložila predlog za začetek postopka insolventnosti. Za ta korak so se v družbi odločili, ker je Lufthansa, ki naj bi jih kupila, v sredo sporočila, da tega ne bo storila.


14/12/2017 08:40 AM
Azijske borze v rdečem

foto

Vlagatelji na azijskih borzah so bili danes previdni, borzni indeksi so v rdečem. Potem ko je v sredo ameriška centralna banka ravnala po pričakovanjih na trgu, je z zvišanjem obrestnih mer danes presenetila kitajska centralna banka, poročajo tuje tiskovne agencije.


14/12/2017 06:47 AM
V ZDA so se kongresni republikanci po volilnem porazu v Alabami osredotočili na davčno reformo

foto

Vodstvo kongresnih republikancev je v sredo sporočilo, da so pogajalci predstavniškega doma in senata dosegli dogovor o uskladitvi predlogov davčne reforme obeh domov. Predsednik ZDA Donald Trump pričakuje, da bo lahko zakon podpisal prihodnji teden oziroma pred božičnimi prazniki.


14/12/2017 05:00 AM
Pristojnost revidiranja Banka Slovenije s strani računskega sodišča pred ustavne sodnike

foto

Ustavno sodišče ima danes na dnevnem redu začetek obravnave pobude Banke Slovenije za oceno ustavnosti zakona oz. dopolnitve zakona o Banki Slovenije v delih, ki se nanašajo na pristojnost računskega sodišča po revidiranju centralne banke. Ta meni, da se s tem posega v njeno neodvisnost in predlaga začasno zadržanje izvajanja zakona.


14/12/2017 12:30 AM
Svet ECB na zadnji letošnji seji predvidoma brez pretresov

foto

Svet Evropske centralne banke (ECB) se bo danes sestal na zadnji letošnji seji. Po napovedi analitikov ni pričakovati odmevnejših odločitev, prav tako ne jasnejših namigov o nadaljnjih ukrepih denarne politike. Bo pa centralna banka v luči izboljševanja gospodarskih razmer v evrskem območju objavila nove napovedi gospodarske rasti in inflacije.


Vas kaj zanima?
VPRAŠAJTE


POGOJI UPORABE: Podatki ali algoritmi morda vsebujejo napake, grafikoni so zgolj simboličnega, informativnega značaja. Uporba portala je izključno na lastno odgovornost!