POZDRAVLJENI na spletnih straneh GLOBALNIH INVESTICIJ


Dnevnik

24ur

SiOL

Delo

MMC

Sta

Finance

Portal Računovodja

Večer

SiOL gospodarske novice

Bo evropski velikan premešal karte pri dopolnilnem zavarovanju?

Adriatic Slovenica bi lahko že v kratkem dobila novega lastnika. Kdo je v ožjem izboru in koliko je pripravljen plačati za tretjo največjo zavarovalnico v državi?

Objavljeno ob: 26 April 2018 | 1:05 pm

Skupina Telekom Slovenije v začetku leta z 9,7 milijona evrov čistega dobička

Skupina Telekom Slovenije je v prvih treh mesecih letos ustvarila 183,4 milijona evrov poslovnih prihodkov oz. odstotek več kot v enakem obdobju lani. Po obračunu davka iz dobička z odloženimi davki je tromesečje končala s čistim dobičkom v višini 9,7 milijona evrov, kar je na ravni doseženega izpred leta dni.

Objavljeno ob: 26 April 2018 | 9:49 am

Skupina Mercator lani s 184 milijoni evrov izgube

Skupina Mercator je lani predvsem zaradi enkratne slabitve nepremičnin ustvarila 184 milijonov evrov čiste izgube. Brez enkratnih dogodkov bi skupina beležila šest milijonov evrov dobička, so sporočili iz družbe. Vrednotenje nepremičnin je sicer k izgubi prispevalo 146 milijonov evrov.

Objavljeno ob: 26 April 2018 | 9:45 am

Zavarovalnice nas bodo spet udarile po žepu

Več sto tisoč ljudi je v teh dneh skupaj s položnicami za dopolnilno zdravstveno zavarovanje prejelo tudi obvestila, da bo od zdaj njihova premija višja. Zavarovalnice s prstom kažejo na ministrstvo za zdravje, ki je predlagalo zvišanje cen zdravstvenih storitev. Kaj jim odgovarja ministrstvo?

Objavljeno ob: 26 April 2018 | 4:01 am

Andrej Bertoncelj začasni član uprave SDH

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) je po odstopu članice uprave Nade Drobne Popovič za začasnega člana uprave SDH soglasno imenoval Andreja Bertonclja. Bertoncelj, ki je sicer član nadzornega sveta SDH, bo novo funkcijo prevzel 3. maja.

Objavljeno ob: 25 April 2018 | 8:53 pm

Slovenski dijaki po stopinjah evropskih kolegov

Slovenija je po zgledu nekaterih uspešnih evropskih držav v letu 2017 začela uvajati programe vajeništva. Dijak vajenec polovico izobraževanja preživi v podjetju, kjer se uči z delom, iz prve roke spoznava svoj izbrani poklic ter postane usposobljen in zaželen kader, ki ga delodajalci iščejo. Vajenec vsak mesec prejme tudi denarno nagrado.

Objavljeno ob: 25 April 2018 | 3:55 pm

Nova KBM zmanjšuje število zaposlenih

Nova KBM, ki je od leta 2016 v lasti ameriškega sklada Apollo in EBRD, po pripojitvi Poštne banke Slovenije in KBS banke izvaja optimizacijo procesov, poslovne mreže in notranjega ustroja. Kot so danes potrdili za STA, so nedavno zaposlenim predstavili tudi ponudbo za predčasno upokojitev ali sporazumno prenehanje pogodbe o zaposlitvi.

Objavljeno ob: 25 April 2018 | 1:12 pm

V Sloveniji prijavlja najnižje mogoče dohodke, v tujini pa ima 7,6 milijona evrov

Finančni račun v tujini imata po podatkih finančne uprave (Furs) 14.202 slovenska zavezanca, večinoma fizične osebe. Med njimi so tudi davčni dolžniki in zavezanci, ki se doma uvrščajo v najnižji dohodninski razred. Eden od teh ima na računu v eni od tujih držav skoraj 7,6 milijona evrov.

Objavljeno ob: 25 April 2018 | 1:03 pm

Program, vreden vsake sekunde in vsakega evra

Ali bi radi okrepili svoje vodstvene kompetence, ki bi iz vas naredile pravega vodjo? Samo štiri dni časa je, da se prijavite. Mednarodna poslovna šola COTRUGLI Business School razpisuje štipendije za študijski program MBA.

Objavljeno ob: 25 April 2018 | 7:00 am

BREZPLAČNA KNJIGA: Kako pametno investirati?

V naravi vseh nas je, da se želimo spremeniti in napredovati. Ambicioznost in skrb za prihodnost sta tisto, kar nas premakne, da naredimo naslednji korak k novemu znanju in novim izzivom.

Objavljeno ob: 25 April 2018 | 7:00 am

Lidl na Hrvaškem dviga plače. Kaj si lahko obetajo delavci v Sloveniji?

Potem ko je trgovska veriga Lidl svojim zaposlenim na Hrvaškem, ki delajo v skladiščih in trgovinah, povišala bruto plače za povprečno 8,5 odstotka, nas je zanimalo, ali lahko višje plače pričakujejo tudi Lidlovi delavci v Sloveniji. V družbi Lidl Slovenija odgovarjajo, da so skladiščnikom marca plače povišali za več kot deset odstotkov. Prodajalcem plač niso povišali.

Objavljeno ob: 24 April 2018 | 6:15 pm

Slovenska rešitev, ki se postavlja ob bok svetovnim trendom

Analogno se s svetlobno hitrostjo umika digitalnemu. Potrošniki so vse bolj digitalno usmerjeni, vedno večji odstotek prebivalstva uporablja pametni telefon, predvsem pa ceni svoj čas – tega ne želijo po nepotrebnem izgubljati nikjer, niti pri plačevanju raznoraznih storitev. Tudi vi opažate podobne trende?

Objavljeno ob: 24 April 2018 | 1:56 pm

Jurij Schollmayer v osebni stečaj

Ljubljanski poslovnež, ki se je v zadnjih letih zapletel v spore s financerji svojih propadlih projektov, za katerimi so ostali večmilijonski dolgovi, je končal v osebnem stečaju.

Objavljeno ob: 24 April 2018 | 1:06 pm

Nijaz Hastor z dvomilijardno tožbo nad Volkswagen

Prevent Group v lasti bosansko-nemškega poslovneža Nijaza Hastorja in njegove družbe za proizvodnjo avtomobilskih delov pripravlja tožbo v višini dveh milijard evrov proti nemškemu koncernu Volkswagen.

Objavljeno ob: 24 April 2018 | 11:13 am

Oče železničarske stavke o Silvu Berdajsu: To je izrojeni sindikalizem

Le dva tedna po tem, ko je odstopil z nadzornih funkcij v Slovenskih železnicah (SŽ), njihov prvi sindikalist Silvo Berdajs spet utrjuje svoj položaj. V nadzornem svetu železnic ga bo namreč nasledil njegov zaupnik Zlatko Ratej. Do Berdajsa pa je zelo kritičen starosta železničarskega sindikalizma Slavko Kmetič. Označuje ga za "predstavnika izrojenega sindikalizma".

Objavljeno ob: 24 April 2018 | 4:01 am

Novi lastnik smučišča na Krvavcu je davčni dolžnik

Gorenjski podjetnik Janez Janša, novi lastnik družbe RTC Krvavec, je davčni dolžnik, ki si je moral denar za nakup očitno izposoditi tudi na sivem trgu.

Objavljeno ob: 24 April 2018 | 4:00 am

Uprava premogovnika zanika pritiske na zaposlene med stavko

Uprava Premogovnika Velenje je zanikala vse navedbe in namigovanja, da je na čelu z generalnim direktorjem družbe Ludvikom Golobom ovirala sindikalne dejavnosti v času pred in med stavko prejšnji teden ter kakorkoli pritiskala ali grozila zaposlenim. Ob tem so v vodstvu podjetja poudarili, da stavke ni podprlo več kot 95 odstotkov zaposlenih.

Objavljeno ob: 23 April 2018 | 4:48 pm

Bencin dražji za 1,6, dizel pa za skoraj dva centa

Opolnoči se bodo podražila pogonska goriva, ki jih regulira država. Liter 95-oktanskega bencina bo od torka dražji za 1,6 centa, medtem ko se bo dizel podražil za 1,9 centa. 50-litrski rezervoar bencina bo tako dražji za 80 centov, enak rezervoar dizla pa za 95 centov oziroma evro.

Objavljeno ob: 23 April 2018 | 3:36 pm

Damijan Janković je v osebnem stečaju

Okrožno sodišče v Ljubljani je danes začelo postopek osebnega stečaja Damijana Jankovića, sina ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Objavljeno ob: 23 April 2018 | 3:32 pm

Todorića bodo izročili Hrvaški

Ivico Todorića, nekdanjega predsednika uprave in lastnika Agrokorja, bodo izročili Hrvaški, so danes odločili na Westminstrskem sodišču v Londonu.

Objavljeno ob: 23 April 2018 | 12:35 pm

Cene nepremičnin v Ljubljani lani rasle hitreje kot v kitajskih mestih

Globalna rast cen mestnih nepremičnin se je v letu 2017 nekoliko umirila. Glede na leto 2016 je bila rast za tretjino manjša. Kljub temu se je rast cen nepremičnin v Ljubljani podvojila. 

Objavljeno ob: 23 April 2018 | 11:05 am

Kako do razkošja, po katerem tako hrepenimo?

Včasih nam niti vztrajno in skrbno varčevanje ne omogoči uresničitve tiste želje, ki nam že nekaj časa zori v mislih. Čeprav storimo vse, da bi se nam želja nekoč uresničila, včasih pri tem potrebujemo malce pomoči.

Objavljeno ob: 23 April 2018 | 8:36 am

EU nam je dala na razpolago tri milijarde evrov. Kako jih bomo unovčili?

Evropska unija je Sloveniji v okviru kohezijske politike namenila 3,312 milijarde evrov. Večji del teh sredstev je usmerjen v gospodarsko rast in ustvarjanje delovnih mest. Del teh sredstev je lahko tudi vaš.

Objavljeno ob: 23 April 2018 | 7:07 am

Državno podjetje kot talec prijateljskih navez: primer premogovnika

V Premogovniku Velenje so prejšnji teden na več načinov zatrli poskus opozorilne stavke dela rudarjev, ki zahtevajo boljše pogoje dela. Medtem ko se pritisk na znižanje stroškov dela povečuje, v rudniku po več letih še vedno niso rešili kaosa v odnosu do nekaterih dobaviteljev. Dokumenti razkrivajo, kako so v Velenju reševali podjetje, ki so ga pred tem pod mizo prodali vplivnemu šaleškemu podjetniku Stanislavu Soviču, dolgoletnemu hišnemu dobavitelju premogovnika in Teša.

Objavljeno ob: 23 April 2018 | 4:05 am

Abanka lani skoraj prepolovila dobiček

Abanka je lani ustvarila 42,6 milijona evrov čistega dobička, kar je okoli 44 odstotkov manj kot v 2016, je banka danes po seji nadzornega sveta objavila prek spletnih strani Ljubljanske borze. Nadzorniki so se med drugim seznanili še z odstopom Petra Merca iz nadzornega sveta.

Objavljeno ob: 20 April 2018 | 8:45 pm

Bammens pričakuje hitro odločitev AVK v postopku prevzema Pro Plusa

Odločanje AVK v postopku presoje koncentracije med družbama Slovenia Broadband in Pro Plus traja že precej dolgo, pričakujem hitro odločitev, je dejal izvršni direktor družbe KKR, lastnice United Group, Ludo Bammens. Poudaril je, da investirajo s sredstvi drugih vlagateljev, ki bodo odločali tudi o Sloveniji kot naložbenem okolju.

Objavljeno ob: 20 April 2018 | 8:26 pm

Zaradi ameriško-kitajskega trgovinskega spora grozi izguba delovnih mest

Zaostrovanje trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko bi lahko vplivalo na okrevanje svetovnega gospodarstva in ogrozilo veliko delovnih mest, je danes opozoril vodja Svetovne trgovinske organizacije (WTO) Roberto Azevedo.

Objavljeno ob: 20 April 2018 | 6:45 pm

Postojnska jama od DUTB in Modre zavarovalnice kupila četrtino Certe

Največji lastnik Certe Holding - družba Postojnska jama - je od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in Modre zavarovalnice odkupila 23,82 odstotka kapitala družbe Certa. Svoj delež v Certi, ki je večinski lasti Certe Holdinga, je Postojnska jama povečala na 25,98 odstotka, je razvidno iz objave na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Objavljeno ob: 20 April 2018 | 5:40 pm

Aberšek odstopil z mesta člana uprave Telekoma

Član uprave Telekoma Slovenije Aleš Aberšek je danes predsednici nadzornega sveta Telekoma Lidii Glavina podal nepreklicno odstopno izjavo zaradi osebnih razlogov. Mandat člana uprave mu je tako prenehal z današnjim dnem, so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz družbe.

Objavljeno ob: 20 April 2018 | 4:43 pm

Plinski terminal na Krku bo nared čez dve leti

Hrvaško ministrstvo za varstvo okolja in energetiko je izdalo okoljevarstveno soglasje za plavajoči terminal za utekočinjeni naravni plin (LNG) na otoku Krku. Nova direktorica podjetja LNG Hrvatska Barbara Dorić je danes poudarila, da uresničitev enega od največjih energetskih projektov na Hrvaškem pričakuje do leta 2020.

Objavljeno ob: 20 April 2018 | 4:04 pm

Direktor Kemisa je leto dni po požaru odstopil #video

Leto dni po požaru v Kemisu je njegov direktor Emil Nanut danes odstopil. Ocenil je, da je prišel čas, da vodenje prepusti Boštjanu Šimencu, sam pa bo postal njegov pomočnik. V podjetju so sicer zaključili prvo fazo sanacije.

Objavljeno ob: 20 April 2018 | 2:58 pm

Sodelovanje med podjetji in vlagatelji prinaša obojestranske koristi

Vstopa vlagatelja v lastniško strukturo podjetja ne bi smeli obravnavati le kot pridobivanje lastništva, temveč predvsem kot priložnost za medsebojno sodelovanje, rast in razvoj, so poudarili udeleženci današnjega poslovnega zajtrka v organizaciji AmCham Slovenija. Sodelovanje je zelo koristno tudi za navezovanje stikov med malimi in srednjimi ter velikimi podjetji.

Objavljeno ob: 19 April 2018 | 8:07 pm

Bojkot poslancev preprečil odprtje trga športnih stav

Državni zbor danes ni sprejel novele zakona o igrah na srečo, po kateri bi se v državi sprostil trg športnih stav, ki jih zdaj prireja Športna loterija. Podprlo jo je le 36 poslancev, kar je bilo premalo. Pred odločanjem je več poslancev dvorano zapustilo. 

Objavljeno ob: 19 April 2018 | 1:00 pm

Bo srbski tajkun brez evra zavladal v slovenski banki?

Največjemu srbskemu tajkunu Miodragu Kostiću se odpira pot do obvladovanja Gorenjske banke, ne da bi mu bilo za to treba plačati en evro kupnine ali pridobiti soglasja regulatorjev, ki jih še vedno nima. To mu lahko uspe na prihajajoči skupščini banke, na kateri lahko sam imenuje njene nove nadzornike.

Objavljeno ob: 18 April 2018 | 5:43 pm

Tobačna mesto znova naprodaj za 23 milijonov evrov

Stečajni upravitelj družbe Imos-G Grega Erman je objavil novo zbiranje zavezujočih ponudb za stanovanjsko-poslovni kompleks Tobačna mesto v Ljubljani, izhodiščna cena pa je znova postavljena pri 23 milijonih evrov. Po tej ceni je Erman že iskal kupca, vendar neuspešno. Interesenti imajo na voljo dva meseca za oddajo ponudb.

Objavljeno ob: 18 April 2018 | 3:31 pm

Uradno: Japonci bodo v Logatcu zgradili tovarno za 180 zaposlenih

Švicarsko podjetje Lohnstroff bo v Sloveniji gradilo novo tovarno za proizvodnjo gumijastih delov za medicinske naprave. Na predlog gospodarskega ministrstva se je vlada odločila tujo naložbo podpreti s skoraj petimi milijoni evrov proračunskega denarja.

Objavljeno ob: 18 April 2018 | 2:10 pm

KVIZ: Preverite, kako uspešni bi bili na borzi

Ali imate talent in sposobnost za unovčevanje kratkoročnih možnosti ali ste nagnjeni k metodičnemu načrtovanju vnaprej in se strogo držite načrta, dokler se ne uresniči? Imate pač akademski pristop do dela?

Objavljeno ob: 18 April 2018 | 8:41 am

Tako bodo videti novi vlaki, ki bodo zapeljali po slovenskih tirih #foto #video

Vodstvo Slovenskih železnic je s švicarskim proizvajalcem vlakovnih garnitur Stadler podpisalo 169 milijonov evrov vredno pogodbo za nakup 26 novih potniških vlakov. Prvi vlaki bodo po slovenskih tirih zapeljali predvidoma prihodnje leto. 

Objavljeno ob: 17 April 2018 | 6:37 pm

Hrvatom se smeji: kako je NLB zabila nož v hrbet lastni državi

Slovenska država je zamudila edinstveno priložnost, da Hrvaško stisne ob zid pri vprašanju tožb proti Novi Ljubljanski banki (NLB). Vzvod za to je imela v rokah uprava NLB, ki jo vodi Blaž Brodnjak, a ga kljub drugačnim željam domačega političnega vrha ni uporabila. Zakaj ne in kdo bo za to odgovarjal?

Objavljeno ob: 17 April 2018 | 6:20 pm

IMF zvišal napoved gospodarske rasti za Slovenijo

Mednarodni denarni sklad (IMF) v najnovejšem poročilu o svetovnih gospodarskih obetih Sloveniji za letos napoveduje štiriodstotno gospodarsko rast, kar je 1,5 odstotne točke več kot v zadnji jesenski napovedi. V prihodnjem letu naj bi se rast slovenskega bruto domačega proizvoda (BDP) upočasnila na 3,2 odstotka, so ocenili v IMF.

Objavljeno ob: 17 April 2018 | 3:08 pm

V Premogovniku Velenje preklicali stavko

Poslovodstvo Premogovnika Velenje in Sindikat delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) sta zaradi premajhne podpore zaposlenih preklicala dvourno opozorilno stavko v Premogovniku Velenje. Začetek stavke je bil napovedan za ob 14. uri.

Objavljeno ob: 17 April 2018 | 2:54 pm

Sodišče: Nekdanji menedžerji ACH morajo plačati milijonsko odškodnino

Po 14 letih pravdanja dobiva epilog afera Coming, eden od madežev na karieri Hermana Rigelnika, dolgoletnega prvega moža finančnega holdinga ACH.

Objavljeno ob: 17 April 2018 | 1:06 pm

V katerih občinah zaposleni zaslužijo največ

Leta 2017 smo v Sloveniji imeli najvišjo rast povprečne neto plače po letu 2010. Rast je bila skoraj enkrat višja kot leta 2016. Najvišjo plačo imajo še vedno zaposleni v občini Cerklje na Gorenjskem, med tem ko je plača najbolj zrasla tistim, ki delajo v občini Zavrč. Največ zaposlenih dobi izplačane nadure v občini Mežica, najvišje pa dobijo v občini Šempeter - Vrtojba.

Objavljeno ob: 17 April 2018 | 12:58 pm

Cene ljubljanskih nepremičnin že napihnjene

V prestolnici se znova napihuje nepremičninski balon, ki je ob poku pred desetletjem v težave pahnil marsikaterega investitorja, gradbinca in posojilojemalca. Nakupovalna vročica spominja na zlate čase ljubljanskega nepremičninskega trga.

Objavljeno ob: 17 April 2018 | 9:54 am

Brez muke – obvladajte tuj jezik v 2 tednih s to čudežno metodo

Poliglot Dejan Zajc, ki tekoče govori 23 jezikov, je Slovencem predstavil svojo slavno 2-tedensko formulo za učenje jezikov. Ta formula omogoča, da se v kratkem obdobju obvlada gradivo, ki se na jezikovnih tečajih uči eno leto. Metoda tega poliglota se postavlja po robu metodam tradicionalnih jezikovnih šol.

Objavljeno ob: 17 April 2018 | 7:00 am

Bo znani ljubljanski notar reševal Jankovićeve pred rubežem države?

Dokumenti razkrivajo, da družina Janković ob pomoči prijateljev serijsko izkorišča luknje v insolvenčni zakonodaji, ki ji bodo omogočile, da se znebi za skupaj več kot 25 milijonov evrov dolgov do upnikov. V dveh primerih bo o tem soodločal tudi nosilec javnih pooblastil, notar Miro Košak, sicer hišni notar Mestne občine Ljubljana, ki ji županuje Zoran Janković?

Objavljeno ob: 17 April 2018 | 4:00 am

Premogovnik Velenje: rudarji bodo jutri stavkali

Poslovodstvo Premogovnika Velenje in Sindikat delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) sta danes nadaljevala pogajanja o efektivnem delovnem času in izplačilu letošnjega regresa, vendar so jih po treh urah, ker so bila neuspešna, prekinili. To pomeni, da bo v premogovniku v torek dveurna opozorilna stavka v vseh treh izmenah.

Objavljeno ob: 16 April 2018 | 4:10 pm

Teš 6: zakaj najmočnejši človek v slovenski energetiki ne sme pasti (II)

V zvezi s člankom Teš 6: zakaj najmočnejši človek v slovenski energetiki ne sme pasti, ki je bil na Siol.net objavljen dne 13. aprila 2018, smo od Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) prejeli prikaz nasprotnih dejstev. Prikaz objavljamo v obliki, kot smo ga prejeli, brez uredniških in lektorskih posegov. 

Objavljeno ob: 16 April 2018 | 4:06 pm

Kako visoke so v Sloveniji pokojnine glede na povprečno plačo

Po podatkih OECD pokojnine v Sloveniji glede na plačo v delovni dobi ne dosegajo povprečja OECD in EU28 (25. izmed 43 držav). Pokojnina je glede na plačo v primerjavi z letom 2008 nižja skoraj devet odstotnih točk, njen delež v povprečni plači se manjša že devet zaporednih let.

Objavljeno ob: 16 April 2018 | 3:34 pm

Video, ki vas ne bo pustil ravnodušnih

Ste vedeli, da si vsebino v videu zapomnimo lažje kot besedilo? Ponudite svojemu podjetju priložnost, da zaživi v vrhunskem spotu.

Objavljeno ob: 16 April 2018 | 1:29 pm

Vas kaj zanima?
VPRAŠAJTE


POGOJI UPORABE: Podatki ali algoritmi morda vsebujejo napake, grafikoni so zgolj simboličnega, informativnega značaja. Uporba portala je izključno na lastno odgovornost!